14. okt. 2010

Mitt første Shetlandssjal


Jeg har strikket en del blondesjal i år, etter å ha oppdaget hvor mange nydelige mønstre som finnes der ute. Men jeg hadde ikke forsøkt å strikke et Shetlandsmønster ennå. Jeg hadde for det meste strikket Haapsalu-sjal. De er veldig fine de, men jeg hadde lyst til å forsøke meg på et ringsjal (dvs. et sjal du kan tre gjennom en ring).

Jeg hadde allerede kjøpt en bok om den Shetlandske tradisjonen med strikking av blondesjal på Amazone. Boka heter "Heirloom Knitting" og er skrevet av Sharon Miller. Det var mange fine mønstre i boka, og den gir en fin innføring i historien og hvordan slike sjal er bygget opp, men det var ingen av mønstrene i boka som jeg bare måtte strikke nå med en gang.

Så jeg søkte på nettet etter ulike Shetlandsmønstre, og kom over websiden som Sharon Miller driver. Den heter også Heirloom Knitting, og er aldeles fantastisk. Her ligger det en mengde fantastiske mønstre, garn til å strikke mønstrene i, tips og veiledning og nyttinge linker i tillegg til bøkene hun har skrevet. Her har du alt du måtte ønske deg for å strikket et fantastisk Shetlandssjal på ett å samme sted.

Jeg kjøpte flere mønstre, men jeg bestemte meg for å starte med å strikke et sjal som heter "1Ply Rosebud Shawl". Det var ikke så altfor stort. Det var viktig for meg at to grunner; slik at jeg kunne bli ferdig i rimelig tid og slik at jeg kunne bruke den trerammen jeg allerede hadde laget til Haapsalu-sjalene mine for å blokke ut mønsteret etter at jeg var ferdig med å strikke.Det tok meg rundt 150 timer å fullføre sjalet. Mye av dette ble gjort på et hotellrom i Tyrkia i sommer, mens jeg og min datter tok siesta fra den varme ettermiddagssolen. Jeg brukte et veldig tynt lysegrått merinoullgarn som ganske enkelt heter "Fine merino", som jeg hadde kjøpt på en amerikansk nettbutikk som heter "Purl soho". Det var litt utfordrende å strikke med slikt tynt garn på pinne nummer 31/2 i varmen, men det gikk fint. Jeg og min datter hadde mange fine ettermiddager, hvor hun spilte GoSupermodel og hørte på Justin Bieber mens jeg strikket.

Sjalet har ligget ferdig en stund nå, men jeg har ikke fått blokket det ut før nå i høstferien. Sjalet målte 155x155 cm og veide 58 gram da det var ferdig. Jeg var litt spent på om jeg skulle klare å tre det gjennom en av ringene mine, men det var ikke noe problem. Jeg hadde laget mitt første ringsjal!

4 kommentarer:

 1. Sjalet er helt nydelig, et sånt må jeg bare strikke. Jeg lurer på en ting, hvordan har du laget det rammen du bruker til å blokke ut sjalet. Selv bruker jeg sengen når jeg skal blokke, men å blokke et firkantig sjal i en ramme, vil jo bare vært supert.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Randi

   Jeg kjøpte inn fire lekter (til å feste takstein) på to meter. Du kan lage større ramme ved å kjøpe lengre lekter, men da blir de vanseligere å håndtere og oppbevare.

   Jeg pusset lektene med sandpapir, slik at det ikke er noen fliser som hekter seg opp i sjalene, og spikret inn messingspiker (som ikke ruster) med ca 5 cm mellomrom langs alle lektene.

   Dersom lektene har en anne bredde enn 5 cm må du justere avstanden mellom spikerne. Poenget er at du akkurat skal kunne plassere tversgående lekter mellom to spikere, slik at de sitter fast. Bruk gjerne en avkuttet bit av en lekt som mal.

   Det er lurt å ha lektene hver for seg og ikke feste dem til hverandre i en permanent ramme. Da kan du bruke den samme rammen til sjal i ulike størrelser.

   Lykke til!


   Bente

   Slett
 2. Ok, takk skal du ha. Jeg har kjøpt mønsteret og har bestilt et garn fra det mjuke.no som heter Nirvana. Tykkelsen på garnet er 340 meter pr 25 gr, slik at det tror jeg skal bli bra. Strikket et islandsk sjal i det garnet, det ble nydelig

  SvarSlett