2. okt. 2012

Vakre vinkler


I bokprosjektet mitt er planen å vise ulike typer av blondesjal. Jeg hadde både Estiske og Shetlandske mønstre (ofte i kombinasjon), loddne og glatte, med og uten knopper. Men jeg hadde ingen florlette sjal. En stor del av den Shetlandske tradisjonen med strikkede blonder er å lage florlette sjal som du nesten ikke kan se og som du kan tre gjennom en giftering (såkalte ringsjal). Jeg bare måtte bare ha et slikt sjal til boka mi.

Jeg var veldig usikker på valg av mønster. Jeg ville ha noe enkelt og litt tidløst. Ofte er mønstrene på de Shetlandske ringsjalene (som er de tynneste og fineste sjalene) fylt av overdådige mønstre. Jeg ville imidlertid ha noe enkelt og luftig. Og så ville jeg strikke det i svart, som et slør over en fin kjole.

Etter å ha rotet rundt i bøkene mine, kom jeg over to mønstre i Barara G. Walkers bokserie ”A treasury of knitting patterns” som kunne passe til et slikt sjal. Mønsterene heter "Dainty Chevron" og "Daintier Chevron", og betyr rett og slett bare vakre vinkler (noe de jo er). Egentlig er dette bare ett mønster. Forskjellen mellom dem er at i det ene mønsteret strikkes det mønster på hver omgang, dvs. både på retten og på vrangen, mens i det andre mønsteret er det lagt inn en omgang vrang på vrangen mellom hver av mønsteromgangene.

Senteret i sjalet er strikket i to deler, som så sys sammen med en usynlig søm. Det gjøre mønsteret i senteret symmetrisk. Deretter strikkes det på en tradisjonell Shetlands bord; hvor borden strikkes på tvers av strikkeretningen, og festes til senteret av sjalet ved å strikke den siste masken i borden sammen med neste maske i sjalet. Jeg valgte en veldig enkel bord med vinkler fra boken "Heirloom Knitting" av Sharon Miller. Dette mønsteret strikkes også på begge sidene, noe som gjør borden veldig luftig.

Jeg brukte et veldig tynt koksgrått merinoullgarn som ganske enkelt heter "Fine merino", som jeg hadde kjøpt på en amerikansk nettbutikk som heter "Purl soho". Jeg har brukt dette garnet før til "Mitt første Shetlands-sjal".

Ting som strikkes i dette garnet blir florlett, og sammen med den veldig luftige blonden gjør det at sjalet blir nesten usynlig. Dette er et krevende sjal å strikke, både på grunn av det tynne garnet og fordi det strikkes mønster på vrangen, men jeg fikk da det sjalet jeg hadde ønsket meg.

2 kommentarer:

 1. Hei Bente

  Jeg fant bloggen din gjennom Pinterest og er helt betatt av de skjønne tingene du lager? Jeg har, liksom deg, skrevet om boken "Håndplagg til bunader og folkedrakter" som du kan se på denne linken: http://theessenceofthegoodlife.blogspot.no/2010/02/hand-garments-with-several-hundred-year.html

  Jeg leser at du har tatt oppdrag med å lage bunadsvanter, derfor tillater jeg meg å spørge om du vil påta deg et sånt oppdrag for meg også?
  Gleder meg til å høre fra deg og ønsker deg en fin kveld!

  Lene

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei

   Nydelig blogg du har. Og er ikke dette en av de nydeligste bøkene du har sett? Den er klart en av mine favoritter.

   Jeg har ikke så veldig stor kapasitet til å ta på meg oppdrag, i og med at dette kun er en fritidssyssel. Men dersom det ikke dreier seg om så store prosjekter, og det er noe jeg har lyst til å gjøre unasett (helst noe nytt for meg), er det ikke noe problem. Jeg har også noen votter liggende som du kan kjøpe dersom du ønsker det. Ta kontakt med meg på btl@ssb.no, så kan vi snakkes nærmere sammen.

   Bente

   Slett