18. jan. 2013

"Verdens vakreste"-sjal


Mønsteret som er brukt som hovedmotiv i dette sjalet er blitt kjent i Amerika som "verdens vakreste blondemønster". Mange hundre sjal med dette mønsteret ble bestilt fra Haapsalu i Estland til USA. Personlig synes jeg mønsteret ser ut som blomsten på en tistel. Dette er et veldig enkelt og vakkert mønster, og det er lett å se hvorfor det ble så populært i USA.


Dette sjalet består av et senter med "verdens vakreste mønster"-mønsteret. Du kan finne dette mønsteret f.eks. i Siiri Reimanns bok "The Haapsalu Shawl". Utenpå dette mønsteret har jeg valgt et klassisk Estisk påstrikket avrundet bord, som strikkes i ring på rundpinner. Denne borden kan du finne i Nancy Bush's bok "Knitted Laces of Estonia".

I dette sjalet har jeg valgt en blanding av silke og mohair garn, som heter Alchemy fra Haiku. Jeg har valgt å strikke sjalet i en beige farge (124m - Husk). Jeg har brukt dette garnet både i "En fornemmelse av skog" og i "Brunt høstløv". Du finner sannsynligvis ikke dette garnet i vanlige norske garnforetninger, så du må på nettet å kjøpe. Har du ikke så mye øvelse i å strikke blondestrikk, vil denne typen garn kunne være litt utfordrende. Det kan være en ide å bytte til et glatt og litt mer elastisk ullgarn. Det vil nok også få frem mønsteret litt bedre. Imidlertid blir blonder strikket i slike tynne fluffy garn ofte veldig vakre, og sjalet blir veldig lunt og luftig på en gang.

Dette mønsteret krever litt øvelse å strikke fordi det ikke er like mange masker i hver omgang. Det gjør det litt vanskelig å se fra selve mønstertegningen hva som er strukturen i mønsteret. Men dersom man følger oppskriften slavisk ser man plutselig strukturen, og da er det ikke så vanskelig å strikke som det så ut ved første øyekast. Er man litt øvet eller motivert bør det gå greit å strikke dette sjalet, men det kan være en ide å strikke en prøvelapp av mønsteret slik at man får intuisjon før man starter på selve sjalet.


4 kommentarer:

 1. Kjempe fint!
  Hvor mye kan omkring koste sånn sjal i håndarbeidbutikker i Norge?
  Hilsen,
  Kätlin fra Estland

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvor mye et slikt sjal koster avhenger veldig av hvilket garn du bruker.

   Det garnet jeg har brukt her finner jeg ikke i norske butikker. Jeg kjøpte det på en garnbutikk som heter Loops da jeg var i London (se linken i dette innlegget). Du kan kjøpe garnet på nettet, og det finnes flere nettbutikker som selger det. Prisen vil variere litt mellom de ulike butikkene. Og så vil det komme toll og avgifter på toppen når man kjøper garn fra utlandet på nettet.Du trenger tre nøster til dette sjalet.

   Det finnes noen alternative garn som du kan kjøpe i norske butikker. "Du store alpakka" har et veldig tynt fluffy alpakka garn som heter "Air" som blir ganske fint. Kidsilk Haze er også et alternativ, men er litt tykkere slik at sjalet ikke blir like luftig og lett. Det finnes også et garn som heter Plumet som også blir ganske fint. Men ingen av disse ganrene blir like vakre som det garnet jeg har brukt her, siden silken i dette garnet gjør sjalet glatt og skinnende.

   Dersom du skal bruke andre typer garn trenger du å regne ut hvor mange nøster du trenger. Du trenger ca 1000 meter tilsammen.

   Slett
 2. Vi har spesielt garn for Haapsalu sjal i Estland (1400m=100m, 28/2, tynn ull).
  http://www.hobipunkt.ee/pood/lang-en/355-hapsalu-shawl-yarn

  Hvis det sjalet er laget av det riktig Haapsalu sjal garn og størrelse er f.eks 170x60, hvilken kan være omkring prisen til et slikt sjal?


  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er redd jeg ikke vet svaret på det. Dette sjalet er heller ikke laget av Estisk ull, men av et Amerikansk garn. Jeg kjenner ikke til noen butikker som fører Estisk garn. Er redd du må kjøpe slikt garn på nettet. Du vet nok like mye som meg om det.

   Slett