12. feb. 2012

Pulsvanter med rosesaumJeg har laget en serie med votter og pulsvanter basert på diverse mønstre fra Heidi Fossnes' bok "Håndplagg til bunad og folkedrakter". Her er det første paret. Det er et par pulsvanter med en rosesaum som ble funnet på et par vanter fra Tinn i Telemark. De opprinnelige vantene kommer fra Vaalund Gård, og er trolig fra rundt forrige århundreskifte.


Vottene er strikket i Falk fra Dale. Selve mønsteret på pulsvantene er hentet fra et annet mønster i boka, og kommer opprinnelig fra Valle i Setesdal. Rosesaumen er brodert med en fin ullbrodertrå fra Appelton, som du kan finne på Husfliden. De har en utrolig mengde farger i alle nyanser, noe som var fint når jeg skulle brodere dette mønsteret.

Rosesaumen består hovedsakelig av kontursting, som også brukes til å fylle inn med. Det gir broderiet en utrolig fin dynamikk, og gjør at rosene blir tredimensjonale. Det var litt uvant i førstningen, men det ble lettere etter hvert. Jeg burde egentlig brukt en litt tykkere og strammere spunnet brodertråd til denne typen broderier, men jeg fant ikke noen andre typer brodertråd i ull med tilstrekkelig mange fargenyanser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar