27. feb. 2012

Pulsvanter med broderi fra Heidal

Her kommer enda et par pulsvanter i serien med votter basert på Heidi Fossnes' bok "Håndplagg til bunad og folkedrakter". Det opprinnelige paret var et par med svarte votter som ble funnet i Heidal i Nord-Gubrandsdalen. Det opprinnelige votteparet kom til museet i 1911, så de er trolig fra siste halvdel av 1800-tallet. Du kan finne et bilde av reproduksjonen av den opprinnelige votten her.

Pulsvantene er strikket i Falk fra Dale. Selve mønsteret på pulsvantene er hentet fra et annet mønster i boka, og kommer opprinnelig fra Valle i Setesdal. Broderiene er brodert med en fin ullbrodertrå fra Appelton, som du kan finne på Husfliden. Jeg har brukt dobbel tråd slik at det skal fylle litt bedre ut.
Dette var et veldig enkelt og raskt par å lage, og broderiene var enkle å få pene selv om vottene er strikket i relativt tykt garn på (i denne sammenhengen) relativt tykke pinne (2 mm). Mønsteret var litt stort for pulsvanten, men jeg bare lot det gå litt inn i den øvre kanten, så ble det pent likevel. Dette mønsteret kan absolutt anbefales, men jeg synes nok kanskje det passer best på en svart vott som i det opprinnelige paret.

3 kommentarer:

 1. Oh, these are so beautiful, too! Vakker handarbeid!

  SvarSlett
 2. Hei.
  Så nydelige pulsvanter, broderiet er lekkert!
  Jeg har kjøpt samme bok, og strikker nå votter med garn spunnet av ull fra villsau. Vottene blir veldig store selv om strikkefastheten stemmer med oppskriften, må nok tove de før brodering.

  Riktig god helg:)

  SvarSlett