28. feb. 2012

Pulsvanter fra Valle i Setesdal


Her kommer enda et par pulsvanter i serien med votter basert på Heidi Fossnes' bok "Håndplagg til bunad og folkedrakter". Det opprinnelige paret ble funnet på Løyland gård i Valle i Setesdal. De vet ikke hvor gamle disse vottene er. Du kan finne et bilde av reproduksjonen av den opprinnelige votten her.

Pulsvantene er strikket i Falk fra Dale på pinne nr 2. Broderiene er brodert med en fin ullbrodertrå fra Appelton, som du kan finne på Husfliden. Jeg har brukt dobbel tråd slik at det skal fylle litt bedre ut.

Jeg har strikket to par av disse vottene; et par hvite og ett par svarte (som orginalen). Det hvite paret var det første jeg lagde, og det svarte paret var det siste jeg lagde i denne votteserien.

Dette var desidert det vanskeligste paret å sy, til tross av at de så helt greie ut. Men vinkelen på stingene og den grove strikkingen gjorde det tilnærmet umulig å få kantene på hjertet fine.

 På det sorte paret kunne jeg heller ikke overføre mønsteret til votten ved hjelp av tyll og stoff-tusj, som jeg kunne med de hvite vottene. Så de sorte vottene er sydd i hovedsak for frihånd.

Dette votteparet er ikke det du bør starte på første gangen du forsøker å lage slike votter. Til det er de altfor krevende. Men dersom du har sydd en del slike votter før, blir de veldig fine dersom du klarer å få alle vinklene riktig.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar